Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ijzeren Oogst' - Een reis door Europa en de Groote Oorlog

In 2008 won de historicus Korneel De Rynck de Vlaamse Scriptieprijs met z'n masterproef over de nostalgie naar de DDR in het huidige Oost-Duitsland. Zes jaar later mag De Rynck zich een bekroond auteur noemen en is zijn tweede boek net een feit: "Ijzeren Oogst - Een reis door Europa en de Grote Oorlog" (De Bezige Bij).   

Een eeuw na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog reist Korneel De Rynck door Europa, langs de belangrijkste plaatsen van de oorlog. De Rynck vindt overal sporen terug, bezoekt monumenten en begraafplaatsen, en laat gepassioneerde kenners aan het woord. Tegelijkertijd vertelt hij het historische relaas aan de hand van talloze bronnen. Het verhaal begint bij de straathoek in Sarajevo waar de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand werd vermoord. De laatste halte is het bos van de wapenstilstand, bij Compiègne. Onderweg rijdt De Rynck onder meer de Duitsers achterna tijdens de Tannenbergslag, beklimt hij de bergen bij Caporetto en spreekt hij in de buurt van Verdun met de burgemeester van een vernield dorp.

Een greep uit de recensies: 

‘Een rasverteller (...) De Rynck pakt uit met een wel heel ambitieus project, ‘Ijzeren oogst’, dat geschiedenis en reisverhaal combineert en dus een stapje verder zet dan ‘Ten oorlog’. (…) Dit boek is een huzarenstukje, de Eerste Wereldoorlog in minder dan 400 bladzijden. (...) De auteur slaagt er in om je mee te nemen naar andere tijden, andere plaatsen en je tegelijk bewust te maken van de gelijkenissen met 2014.' (Cobra). 

‘Een indrukwekkende reisreportage. (…) De Rynck schrijft met een scherp oog voor het ironische en de rol van het landschap. De constante slingerbeweging tussen heden en verleden verloopt bijna vanzelf. Deze Europese reis door WOI verdient het dan ook om niet te verzuipen tussen de massa aan herdenkingsboeken.’ (De Tijd). 

Met z'n debuut "De tuin van Tito. Een reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo" won De Rynck de Groene Waterman-publieksprijs en werd hij genomineerd voor de Bob den Uyl-prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek.