Overslaan en naar de inhoud gaan

VIAA digitaliseert kranten uit Eerste Wereldoorlog

‘Nieuws van de Groote Oorlog’, zo luidt de titel van een grootschalig digitaliseringsproject van het Vlaamse Instituut voor Archivering (VIAA). In samenwerking met verschillende cultureel-erfgoedinstellingen zal VIAA kranten uit de periode 1914-1918 digitaliseren. Het grote publiek krijgt zo een nieuwe toegang tot deze kwetsbare bronnen die een unieke kijk geven op de beeldvorming, nieuwsverstrekking en propaganda rond de oorlog en het leven tijdens de bezetting. Het project hoopt de kranten eind 2014 digitaal te kunnen aanbieden.  

© Vlaamse Erfgoedbibliotheek – Foto: Stefan Tavernier

Unieke bronnen
De herdenking van de ‘Groote Oorlog’ zorgt voor een hernieuwde belangstelling voor frontbladen, kranten, week- en maandbladen, pamfletten en vlugschriften uit deze periode. Deze nieuwsbladen vormen een zeer belangrijke bron voor de geschiedenis van het leven in België tijdens WO I, al zijn ze amper gekend bij het ruimere publiek en meestal alleen op papier of microfilm toegankelijk voor onderzoekers.


Door de gebrekkige kwaliteit van het papier waarop veel van deze publicaties gedrukt zijn, wordt deze archiefbron bovendien sterk bedreigd. Zelfs wanneer de bewaaromstandigheden optimaal zijn, is het natuurlijk verval van het papier hoog. Het papier wordt broos en bij gebruik is de kans op beschadiging zeer groot. Digitalisering is dus absoluut noodzakelijk om de inhoud van deze documenten voor de toekomst te bewaren én toegankelijk te houden.

Grootschalig digitaliseringsproject
Om die reden initiëerde het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) i.s.m. de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, FARO, PACKED en diverse cultureel-erfgoedinstellingen de grootschalige digitalisering van deze periodieke publicaties uit de periode 1914-1918. De eerste fase van het project, het inventariseren van de periodieke publicaties bij de tien deelnemende bewaarinstellingen werd eind 2013 reeds uitgevoerd door de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. In de tweede fase wordt momenteel de effectieve digitalisering voorbereid en uitgevoerd. De derde fase voorziet de ontsluiting van het gedigitaliseerde materiaal. Via een algemene website zal VIAA archiefmateriaal zonder of met beperkte auteursrechten aanbieden aan het grote publiek: particuliere eindgebruikers, onderzoekers en professionele gebruikers.  

Onderzoekers, erfgoedwerkers en specifieke doelgroepen zullen zo een nieuwe toegang krijgen tot kwetsbare bronnen die een unieke kijk geven op de beeldvorming, nieuwsverstrekking en propaganda rond de oorlog en het leven tijdens de bezetting. Evergem's Yzerblad: komt uit de loopgrachten als ’t past (S.l. 1917 – 1918) Collectie Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience © Vlaamse Erfgoedbibliotheek – Foto: Stefan Tavernier