Overslaan en naar de inhoud gaan

Sophie De Schaepdrijver wint Davidsfonds Geschiedenisprijs 2015

Sophie De Schaepdrijver heeft voor haar aandacht voor WOI de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2015 gewonnen. De Schaepdrijver was auteur en presentator van de documentaire Brave little Belgium en werkte het historische luik van de tentoonstelling 14-18 Oorlog in beeld|Brugge in oorlog uit. Zo slaagde ze er volgens de jury in om geschiedenis op een toegankelijke en originele manier naar een breed publiek in Vlaanderen te brengen.

De Schaepdrijver haalde het van zes andere genomineerden: pedagoog Patrick Allegaert, historica en journaliste Tina De Gendt,  tv-kok en chef Jeroen Meus, ex-journalist Johan Op de Beeck, journalist Sven Speybrouck en wetenschapshistoricus Geert Vanpaemel. Ze wint het symbolische bedrag van 2.015 euro.

De jury bestond dit jaar uit twaalf journalisten, academici en vertegenwoordigers uit de culturele sector: Dirk Debuysere (Davidsfonds Academie), Bart Dobbelaere (De Standaard), Bruno De Wever (UGent), Bart Eeckhout (De Morgen), Marc Jacobs (FARO, VUB), Griet Lemaire (VILT), Annemie Peeters (Radio 1), Nele Provoost (Heemkunde Vlaanderen), Raf Scheers (EosMagazine & EosMemo), Yves Segers (CAG, KU Leuven), Kristl Strubbe (Herita) en Herman Van Goethem (Kazerne Dossin, UAntwerpen).

De Nacht van de Geschiedenis is een initiatief van Davidsfonds Evenementen in samenwerking met De StandaardRadio 2AVEVE,BoerenbondLandelijke GildenEos MemoFAROVILTHeemkunde Vlaanderen en Centrum Agrarische Geschiedenis.