Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog - De eerste inzendingen
In het kader van de Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog gaat Scriptie vzw samen met het Departement internationaal Vlaanderen op zoek naar bachelor- en masterproeven over de Eerste Wereldoorlog. Nu de deadline voor de eerste zittijd is verstreken, stromen de eerste inzendingen binnen. Zes pas afgestudeerden stuurden reeds hun scriptie over de Groote Oorlog in. Opvallend is dat het stuk voor stuk werken uit de lerarenopleidingen betreft. We werpen een blik op de allereerste deelnemers.
Is de Eerste Wereldoorlog een kleuterthema? We kunnen ons voorstellen dat die vraag vele verhitte discussies op gang heeft gebracht in de leraarskamer. Het lijkt immers wel onbegonnen werk om zoiets complex als een oorlog aan te brengen bij kleuters. De eerste drie inzendingen bewijzen dat er ook voor herinneringseducatie een plaats is in het kleuteronderwijs. (Een klik op de titel van het werk brengt u bij een korte bespreking van de scriptie).
- Educatief en muzische spel in de kleuterklas over de Eerste Wereldoorlog: 'Mijn naam is Rémi'
Delphine De Hulsters en Margot Declercq
Professionele bachelors in het Kleuteronderwijs – Katholieke Hogeschool VIVES
- 'Opa is mijn Held!'. Kunst als hefboom voor herinneringseducatie
Sybe Vandemeulebroucke, Jolien Sinnaeve en Thalissa Casier
Professionele bachelors in het Kleuteronderwijs - Katholieke Hogeschool VIVES
- Een doekje vol... Conflict, WOI en vrede in de klas. Kunst als hefboom voor herinneringseducatie
Melissa Vandenberghe, Bieke Naessens en Sara Vermarcke
Professionele bachelors in het Kleuteronderwijs - Katholieke Hogeschool VIVES
In de klassen van de lagere school is de Eerste Wereldoorlog geen onbekend gegeven. Elk jaar opnieuw komt Wereldoorlog I wel aan bod. Zeker in de komende herdenkingsjaren zal WOI rijkelijk aanwezig zijn in onze lagere scholen. Grote blokken geschiedenis zullen door de hersenen van de Vlaamse leerlingen worden opgeslorpt, waarbij heel wat data en namen van bekende personen zullen moeten worden onthouden. Het is voor leerkrachten een hele opgave om de WOI-lessen zo innovatief mogelijk te maken, getuige de volgende inzendingen.
- Ontwerpen van een educatief pakket rond WOI
Robin Van hamme en Tiana Vander Vreken
Professionele bachelors Lager Onderwijs – Hogeschool Gent
- Propaganda in de Eerste Wereldoorlog
Julie Dumon en Hermien Vanoosthuyse
Professionele bachelor Lager Onderwijs - Katholieke Hogeschool VIVES
De Eerste Wereldoorlog is een onderwerp dat niet tot het leerplan van de derde graad van het secundair onderwijs behoort. Toch ontwikkelde Sarah Gelaesen een eindwerk over WOI op maat van deze doelgroep. "Ik vind dat ook deze leerlingen zeker naar aanleiding van de honderdste verjaardag, moeten weten wat er zich heeft afgespeeld in België tijdens de periode ’14-’18. Meer zelfs, hoe leefden en overleefden hun leeftijdsgenoten? Het is door zelf te exploreren dat deze leerlingen een kennis, vaardigheden en attitudes over de Eerste Wereldoorlog bekomen”, zo beargumenteert Gelaesen haar keuze.
- WOI in België: het dagelijks leven in Limburg en omstreken
Sarah Gelaesen
Professionele Bachelor Lerarenopleiding Secundair Onderwijs (Geschiedenis & Nederlands) - Hogeschool PXL
Studenten met een scriptie over WOI kunnen zich nog tot en met 4 oktober 2015 inschrijven voor de Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog, die in december 2015 zal worden uitgereikt. Deelnemers maken kans op geldprijzen tot 1.000 euro en een artikel over hun eindwerk in het geschiedenisblad Eos Memo. Alle info is te vinden op de wedstrijdpagina.