Overslaan en naar de inhoud gaan

Presentatie "Hoop op Toekomst"- 20 april (Brussel)

Op woensdag 20 april wordt in het Vlaams-Nederlands huis deBuren de documentaire en het boek "Hoop op toekomst. Belgische vluchtelingen in Nederland" voorgesteld met auteur Ingeborg Kriegsman, documentairemaker Leo van Maaren en WOI-expert Christophe Declerq. U kan de avond bijwonen - alle praktische info vindt u onderaan dit bericht. 

Het verhaal 
Na de inval van het Duitse leger in België. in augustus 1914 vluchtten bijna een miljoen Belgen naar het neutrale Nederland, dat toen maar zes en een half miljoen inwoners had. In allerijl moest opvang voor de vluchtelingen worden geregeld: onderdak, kledij, medische hulp… Meer dan honderdduizend vluchtelingen bleven tot het einde van de oorlog in Nederland, velen in speciaal gebouwde vluchtoorden. 

De documentaire ‘Hoop op toekomst’ toont voor het eerst het hele verhaal van de Belgische vluchtelingen met uniek, authentiek filmmateriaal van het Eye Filmmuseum in Amsterdam.

Het boek gaat over de communicatie die de Belgen met elkaar voerden via de zogenaamde kampkranten, die door de bewoners van de vluchtoorden en interneringskampen zelf werden uitgegeven.

Presentatie Hoop op Toekomst

Programma

19u30 Verwelkoming en introductie | Pierre Ruyffelaere, projectcoördinator 100 jaar Groote Oorlog in Vlaanderen (2014-18)

19u35 Boekpresentatie | Ingeborg Kriegsman, auteur

19u45 Introductie van de film | Leo van Maaren, documentairemaker

19u50 Filmvertoning

21u05 Panelgesprek met Leo van Maaren, Ingeborg Kriegsman en Christophe Declercq, Universiteit Antwerpen en University College London | Gudrun De Geyter, moderator

21u30 Drink


Locatie: deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

De toegang is gratis. Bevestig uw aanwezigheid voor vrijdag 15 april 2015 via deze link.

Ga naar 2014-18.be voor de trailer van de documentaire | hoopoptoekomst.be