Overslaan en naar de inhoud gaan

Nominaties Davidsfonds Geschiedenisprijs 2015

Naar aanleiding van De Nacht van de Geschiedenis wordt de vierde Davidsfonds Geschiedenisprijs uitgereikt. Die gaat naar de persoon die vorig jaar (2014) geschiedenis op de meest toegankelijke en originele manier naar een breed publiek in Vlaanderen heeft gebracht, zonder daarbij de inhoudelijke kwaliteit uit het oog te verliezen. De laureaat krijgt 2.015 euro, een symbolisch bedrag dat elk jaar met een euro vermeerderd wordt.

De genomineerden zijn bekend:
• Pedagoog Patrick Allegaert, voor zijn werk als curator in het Museum Dr. Guislain
• Historica en journaliste Tina De Gendt, voor haar universele verhaal over de geschiedenis van migratie in een boek (Turkijke aan de Leie) en tentoonstelling (Blijven Plakken in STAM)
• Historica Sophie De Schaepdrijver, voor haar expertise over WOI in een boek (De Groote Oorlog), documentaire (Brave little Belgium) en expo (14-18 Oorlog in beeld| Brugge in oorlog)
• Tv-kok en chef Jeroen Meus, voor zijn aandacht voor ons culinair erfgoed in boeken (Dagelijkse kost) en een tv-reeks (Goed volk)
• Ex-journalist Johan Op de Beeck, voor zijn publicaties over Napoleon in vier boeken en een radioreeks (Napoleon)
• Journalist Sven Speybrouck, voor zijn inspanningen om historisch onderzoek naar een breed publiek te brengen in een radioprogramma (Interne keuken) en documentaire reeks (De wilde keuken)
• Wetenschapshistoricus Geert Vanpaemel, voor zijn curatorschap van de expo Vesalius. Het lichaam in beeld in M – Museum Leuven

Een jury van journalisten, academici en vertegenwoordigers uit de culturele sector bepaalt wie op zondag 22 maart de Davidsfonds Geschiedenisprijs wint. De jury bestaat dit jaar uit Dirk Debuysere (Davidsfonds Academie), Bart Dobbelaere (De Standaard), Bruno De Wever (UGent), Bart Eeckhout (De Morgen), Marc Jacobs (FARO, VUB), Griet Lemaire (VILT), Annemie Peeters (Radio 1), Nele Provoost (Heemkunde Vlaanderen), Raf Scheers (EosMagazine & EosMemo), Yves Segers (CAG, KU Leuven), Kristl Strubbe (Herita) en Herman Van Goethem (Kazerne Dossin, UAntwerpen). 

Meer informatie op de website van het Davidsfonds.