Overslaan en naar de inhoud gaan

Len Buggenhout wint de Prijs van de Minister van Media

Op woensdagavond 23 april werd in het kader van de Nacht van de Journalistiek de ‘Prijs van de Minister van Media 2014’ uitgereikt. De prijs ging dit jaar naar Len Buggenhout (Vrije Universiteit Brussel) die het beste artikel over Wereldoorlog I uit z’n pen wist te schudden.

 

De ‘Prijs van de Minister van Media’ wordt jaarlijks uitgereikt aan een laatstejaarsstudent uit één van de Vlaamse opleidingen journalistiek. De opdracht was dit jaar een journalistiek artikel -in de vorm van een achtergrondverhaal of reportage- schrijven rond 1914-1918. De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van Vlaamse NieuwsmediaThe Ppresshet Fonds Pascal Decroos, het kabinet Media en de VVJ duidde Len Buggenhout aan als winnaar. Zijn werk  ‘Brussel tijdens WOI. Weerwerk tegen Duitsers, de tijd en zichzelf’ werd gekozen uit een recordaantal van 60 inzendingen.   

“Len Buggenhout maakt de geschiedenis actueel en nieuwswaardig, met als resultaat een artikel dat quasi klaar is voor publicatie in de algemene nieuwsmedia”, zo noteerde de jury. “Deze inhoudelijk sterke en evenwichtige reportage over Brussel, haar karakter, geschiedenis en bewoners  biedt  een mooie mix van documentaire en literaire passages. Het artikel  behandelt een relevant en actueel thema dat de lokale anekdotes overstijgt, en is goed gedocumenteerd. Het is informatief en boeiend, met een originele kijk op de ‘Brusselse’ Eerste Wereldoorlog.  Bovendien wordt het gebracht als een klaar, vlot lezend stuk over de link tussen het verleden en het heden van de stad.”

Len Buggenhout krijgt dankzij de wins teen betaalde stage van vier maanden op vier verschillende nieuwsredacties van de geschreven pers en kan meteen de praktijk opsnuiven en zich laten begeleiden door ervaren mediaprofessionals.

Het winnende artikel maar ook de twee andere genomineerde werken kan u hier lezen:

  ‘Brussel tijdens WOI. Weerwerk tegen Duitsers, de tijd en zichzelf’ Len BUGGENHOUT, Vrije Universiteit Brussel (VUB).pdf
  ‘Honderd jaar 14-18. De dood als anekdote’ Peter VANWIJNSBERGHE, Vrije Universiteit Brussel (VUB).pdf
  'Iedere kogel heeft een opschrift. Verdienen de elf geëxecuteerde Belgische soldaten uit de Eerste Wereldoorlog eerherstel?’ Iris DE BAKKER (KU Leuven, Campus Antwerpen).pdf


De Nacht van de Journalistiek is een initiatief van Vlaamse Nieuwsmedia en The Ppress i.s.m. UPP, VUKPP, VVJ, Fonds Pascal Decroos en alle Vlaamse opleidingen Journalistiek. Voor meer info over de Nacht van de Journalistiek en de Prijs van de Minister van de Media: 
www.nachtvandejournalistiek.be