Overslaan en naar de inhoud gaan

Kanshebbers tweede Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog bekend

De kanshebbers voor de tweede Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog zijn bekend. De jury selecteerde 7 scripties uit een totaal van 26 inzendingen. Met de prijs gaan Scriptie vzw en het Departement Buitenlandse Zaken op zoek naar sterke bachelor- en masterproeven over WO I. 

Na een kritische lezing van de ingestuurde artikels, 'journalistieke' samenvattingen van de onderzoeken, selecteerde de jury, bestaande uit Mark De Geest, prof. em. Luc Rasson (UAntwerpen)Tine Hens, Leo Bonte (Projectcoördinator Alveringem 2014)  en Hilde Verboven (Oorlogsdagboek Leuven), de volgende 7 werken:

De laureaten
De vijf juryleden nemen deze scripties de komende maand verder onder de loep. Bij de volgende juryvergadering op 15 november 2018 duiden ze drie laureaten aan.

Intussen buigt ook een lerarenjury zich over een aantal WOI-eindwerken uit de lerarenopleidingen. In samenwerking met KlasCement wordt immers de KlasCementsprijs uitgereikt voor de beste WOI-scriptie rond herinneringseducatie.

De uitreiking

De Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog wordt op zaterdagnamiddag 24 november 2018 uitgereikt in Het Vleeshuis in Ieper. Sven Pichal (VRT) zal de ceremonie in goede banen leiden. Pieter Trogh van het In Flanders Fields Museum komt vertellen over het monnikenwerk bij 'De Namenlijst', het register waarmee het museum alle WOI-slachtoffers die op Belgische bodem vielen 100 jaar na datum in kaart wil brengen. Yuko zorgt met 'Cher Ami' voor muziek en korte animatiefilms over opmerkelijke dieren uit de Groote Oorlog. Aan het eind van de ceremonie maken we de 3 laureaten bekend. De winnaar ontvangt een geldsom van 1.000 euro en ziet een artikel over zijn of haar werk in Eos Geschiedenis verschijnen. De tweede en derde laureaat ontvangen respectievelijk 500 en 250 euro. Ook de winnaar van de KlasCementsprijs mag 500 euro in ontvangst nemen en ziet zijn / haar werk belicht op het leermiddelennetwerk. Alle info op www.scriptieprijs2014-18.be/uitreiking-2018