Op 24 november bekroonden we verschillende WOI-scripties in het kader van de Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog. Bekijk hier korte video's over de 4 winnende onderzoeken.
Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog gaat naar historicus Luc De Munck
24/11/2018
In Het Vleeshuis in Ieper is vandaag de tweede Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog uitgereikt. Luc De Munck krijgt de prijs ter waarde van 1000 euro voor zijn onderzoek dat een nieuw licht werpt op de inzet van Belgische verpleegsters tijdens WOI.
In haar scriptie journalistiek schrijft over de voedselcrisis tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar spitst zich vooral toe op het gebruik van soep om grote groepen van de bevolking te redden. Het is een journalistiek project.
Kanshebbers tweede Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog bekend
11/10/2018
De kanshebbers voor de tweede Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog zijn bekend. De jury selecteerde 7 scripties uit een totaal van 26 inzendingen. Met de prijs gaan Scriptie vzw en het Departement Buitenlandse Zaken op zoek naar sterke bachelor- en masterproeven over WO I.
SCRIPTIE - De Grote Oorlog en psychisch trauma: Hoe wordt dit door moderne auteurs behandeld?
13/05/2018
Eline Van Laethem onderzocht op welke manier de auteurs Virginia Woolf en Pat Barker schrijven over psychisch trauma in werken die focussen op de Eerste Wereldoorlog.
SCRIPTIE - "...And melodrama has become the prosiest realism"
22/04/2018
Lien Delabie onderzocht de representaties van helden in de spionageromans van John Buchan geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Haar doel: de romantische ideologie eronder blootleggen en onderzoeken hoe die de barre oorlog overleefde.
SCRIPTIE - Het 'Corps des Interprètes' tijdens de Eerste Wereldoorlog
22/04/2018
In haar scriptie schetst Lisa Wuters een algemeen beeld van het 'Corps des Interprètes' tijdens WOI. De tolken van dit korps waren essentiële tussenpersonen voor drie groepen: de Vlaamse bevolking, het Belgische leger en het Britse leger.
SCRIPTIE - Een Belgische Koning als Samoerai en Japanse Thee voor Soldaten
18/03/2018
Tijdens WOI werden verschillende financiële schenkingen en donaties voor België verzameld in Japan. Hoe komt het dat Japan zich zo bekommerde om het verre België? Dat is wat Hanne Deleu in haar scriptie bestudeerde.
SCRIPTIE - Woekeraars, uithongeraars, accapareurs, sjacheraars, opkopers, uitzuigers en zeepbaronnen. Prijscontestatie in België na de Eerste Wereldoorlog, 1918-1924.
18/03/2018
In zijn scriptie bekijkt Martin Schoups de verschillende manieren waarop de Belgische overheid de voedselkwestie na WOI trachtte op te lossen. Lage en stabiele prijzen waren daarbij de hoofdbekommernis. Via verschillende interventies werd daarbij komaf gemaakt met de vooroorlogse voedselpolitiek, en beslissingen genomen die tot op de dag van vandaag doorwerken.