Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog gaat naar historicus Luc De Munck

In Het Vleeshuis in Ieper is vandaag de tweede Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog uitgereikt. Luc De Munck krijgt de prijs ter waarde van 1000 euro voor zijn onderzoek dat een nieuw licht werpt op de inzet van Belgische verpleegsters tijdens WOI.

Kanshebbers tweede Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog bekend

De kanshebbers voor de tweede Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog zijn bekend. De jury selecteerde 7 scripties uit een totaal van 26 inzendingen. Met de prijs gaan Scriptie vzw en het Departement Buitenlandse Zaken op zoek naar sterke bachelor- en masterproeven over WO I.

SCRIPTIE - Genderpaniek in de Eerste Wereldoorlog

In haar scriptie onderzoekt Lowies Vanhoof an de hand van prozawerken geschreven door vrouwen hoe de sociale status van vrouwen en de algemene genderrelaties in Groot-Brittainië evolueerden tijdens WOI.

SCRIPTIE - Belgische verpleegsters tijdens de Eerste Wereldoorlog

In zijn scriptie schetst Luc De Munck het verhaal van de Belgische verpleegsters tijdens de Eerste Wereldoorlog en hun drievoudige missie van genezen, verlichten en troosten.

SCRIPTIE - De herinnering van kinderen en kleinkinderen van invalide soldaten uit WOI

Olivia De Sutter interviewde voor haar scriptie 15 personen uit 8 families van kinderen en kleinkinderen van invalide soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

SCRIPTIE - Bestond de Ideale Soldaat in de Eerste Wereldoorlog?

In haar scriptie onderzocht Lien Van Autreve de mannelijke idealen tijdens de Eerste Wereldoorlog uit Groot-Brittannië en India in twee literaire werken, Richard Aldington's Death of a Hero en Mulk Raj Anand's Across the Black Waters.

SCRIPTIE - Feminisme en Pacifisme tijdens Wereldoorlog I

Voor haar thesis in de Taal- en Letterkunde bekeek Joyce Van Damme het feminisme en pacifisme in de literaire oorlogswerken Non-Combatants and Others (1916) van Rose Macaulay en Testament of Youth (1933) van Vera Brittain.

SCRIPTIE - De tekstaffiche: een vergeten strijdwapen uit de Eerste Wereldoorlog

In haar thesis bestudeerde Iris Braeckman de vertaalpolitiek van de Duitse overheid tijdens de Grote oorlog in de regio Gent. Aan de hand van tekstuele en niet-tekstuele kenmerken van de meertalige tekstaffiches die de Duitse overheid liet drukken wordt een minder bestudeerde kant van de oorlog belicht.

SCRIPTIE - De Raad van Vlaanderen (1917-1918) als parlementair experiment

In zijn scriptie bestudeerde Bram De Maeyer de Raad van Vlaanderen, de instelling die in volle Eerste Wereldoorlog door een deel van de Vlaamse Beweging met Duitse steun werd opgericht als "parlement voor Vlaanderen".

Leraar-in-spe met bachelorproef over WO I? Doe mee!

Als leraar-in-spe heb je een extra reden om deel te nemen aan de Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog. Zo heeft KlasCement een extra prijs van 500 euro veil voor de beste WO I-bachelorproef uit de lerarenopleiding.

Pagina's